neděle 12. června 2011

Operační systém Android

Mnoho lidí dnes touží po mobilu s androidem, přitom je ovšem pravdou, že mnoho lidí vlastně ani neví, co to operační systém android je. V tomto krátkém článku se s operačním systémem android seznámíme poněkud blíže.

Android je platforma původně založená na linuxu, je převážně určena pro mobilní zařízení, avšak ne jenom pro ně. Vyvinuta byla tato platforma společností Android Inc. kterou v roce 2005 koupil google. Od té doby došlo k masivnímu rozšíření této platformy, které však ještě ani zdaleka nekončí. Google potom celý Android i se zdrojovými kódy vzal a předal jej sdružení firem OHA, to bylo tvořeno 34 firmami a jeho cílem je prosazování otevřeného software v mobilních zařízeních jako jsou mobily s androidem, tablety s androidem a podobně.

V současné době je očekávána verze android 3.0, která se bude jmenovat Honeycomb (jednotlivé verze jsou pojmenovány podle zákusků.

Android umožňuje běh mnoha aplikací současně, umožnuje také přístup těchto aplikací k dalším zařízením přístroje, jako je GPS, fotoaparát a podobně. Android má obrovskou řadu výhod kromě toho, že je to open source a výčet těchto výhod a jeho dobrých vlastností by byl na velice dlouhý článek. Proto pouze dodejme, že první mobil s androidem byl HTC Dream, který byl uveden na trh na konci roku 2008.

Žádné komentáře:

Okomentovat